Afta – oireet, syyt, hoito [WE EXPLAIN] (2023)

Tekijä

Marta Pawlak

Asiallinen kuuleminenKeula. Beata Wańczyk-Dręczewska

Missionsa mukaisesti Medonet.pl:n toimitukset tekevät kaikkensa tarjotakseen luotettavaa lääketieteellistä sisältöä, joka tukee uusinta tieteellistä tietoa. Lisämerkintä "Varmennettu sisältö" tarkoittaa, että artikkeli on lääkärin arvioima tai kirjoittama suoraan. Tällainen kaksivaiheinen todentaminen: lääketieteellinen toimittaja ja lääkäri antavat meille mahdollisuuden tarjota korkealaatuista ja nykyisen lääketieteellisen tietämyksen mukaista sisältöä.

Sitoutumistamme tällä alalla ovat arvostaneet mm. Terveystoimittajayhdistys, joka antoi Medonet.pl:n toimituksellesuuren opettajan kunnianimi.

3 minuuttia lukemista

Haavat ovat pieniä, mutta erittäin kivuliaita. Niitä esiintyy kaiken ikäisillä ihmisillä sukupuolesta riippumatta. Useimmiten se on seurausta suuontelon pienistä vammoista. Suun haavaumat aiheuttavat epämukavuutta ja kipua. Ne vaikeuttavat usein syömistä tai jopa puhumista. Kuinka voit käsitellä haavaumia? Onko olemassa kotihoitoja?

Afty - objawy, przyczyny, leczenie [WYJAŚNIAMY] (1)

shutterstock 1051891139| onnellisuustulot / Shutterstock

tarvitsetko neuvoja?E-käynti 5 minuutissa459 lääkäriä nyt verkossa

Erikoistarjous

SISÄLLYS

 • Aphthas - oireet
 • Aphthas - syyt
 • Afty - hoito
 • Afty - kotihoitoa

Aphthas - oireet

Aftas ovat suuontelossa ilmeneviä vaurioita, joita esiintyy poskien, kielen, kielen alle ja huulten limakalvolla. Aftat ovat pieniä, pyöreitä, matalia eroosioita tai haavaumia, jotka 1-2 päivän kuluttua peittyvät valkoisella, keltaisella tai harmaalla fibriinimäisellä pinnoitteella, jota ympäröi punainen sädekehä. Nämä muutokset häviävät yleensä 4-8 päivän kuluttua.

Ne esiintyvät yksittäin tai ryhmissä ja kestävät useista päivistä useisiin viikkoihin. Tärkeää on, että aftit eivät ole tarttuvia, koska ne eivät ole virusinfektion seurausta. Ennen kuin aftinen haava ilmestyy suuhun, saatat tuntea polttavaa tai pistelyä sen esiintymiskohdassa.

Tarkistaa: Miten suuhygienia vaikuttaa terveyteemme ja hyvinvointiimme?

Aphthas - syyt

Aftat ovat erittäin ärsyttäviä ja voivat vaikeuttaa elämää, mutta niiden syitä ei täysin tunneta. On olemassa useita tekijöitä, jotka vaikuttavat niiden ulkonäköön. Erottelemmepienet haavaumatja iso. Se on pienikrooninen aftatai toistuva. Useimmiten pienet aftat ilmenevät seuraavista syistä:

 1. suuhygienian laiminlyönti;
 2. karies tai muut hammassairaudet;
 3. limakalvovammat, esim. harjauksen aikana;
 4. kaunaahenkselit;
 5. huonosti istuva proteesi;
 6. antibioottien ottaminen;
 7. allergiat;
 8. stressi;
 9. geneettiset taipumukset;
 10. epäterveellistä ruokaa täynnä keinotekoisia lisäaineita.

Pienet aftat toistuvat usein ja ilmaantuvat useimmiten. Ne kuitenkin paranevat nopeasti eivätkä aiheuta arpia. Ne ovat paljon hankalampiasuuret syöpähaavat, joita esiintyy noin 10 prosentissa. tapauksia. Ne ovat erittäin kivuliaita ja voivat olla halkaisijaltaan jopa 3 cm. Niihin liittyy heikkous, ja tapahtuu, että myös imusolmukkeet ovat laajentuneet. Suuret suun haavaumat vaikeuttavat syömistä ja puhumista. Ne näkyvät useimmiten kitalaessa tai kurkun ympärillä. Niiden paraneminen kestää paljon kauemmin ja usein päätyy arpia.Suuren perän syytvastaanottajalle:

 1. hormonaaliset häiriöt;
 2. suuhygienian puute;
 3. natriumdodekyylisulfaattia sisältävien tahnojen käytön aiheuttama ärsytys;
 4. sairaudet, jotka aiheuttavat vastustuskyvyn heikkenemistä;
 5. tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden puutos, kutenrauta,Foolihappo, OnkoB12-vitamiini;
 6. autoimmuunisairaudet, kuten HIV.

Herpeettiset haavaumatne voivat kuitenkin esiintyä suuria määriä hyvin pieninä ja tuskallisina eroosioina. He ovatherpeettisen stomatiitin oireita. Niitä on jopa satojapieni perässäkerralla lyhyin väliajoin.

Onko sinulla ongelmia karieksen kanssa? ajatellahampaiden fluoraus

Toistuvat syöpähaavatvoi olla oire:

 1. refluksitauti;
 2. sairaat risat;
 3. sinuiitti;
 4. Behcetin oireyhtymä;
 5. piilevä sieni-infektio;
 6. Crohnin tauti;
 7. keliakia;
 8. papilloomavirusinfektio taiherpes.

Tarkistaa: Mikä suuvesi valita?

Afty - hoito

Suun haavaumien hoito tulee aloittaa poistamalla niiden muodostumisen syy. Siksi kannattaa varata aikaa kaikkien hampaiden reikien hoitoon, hampaiden puhdistamiseen plakista, hammaskivästä ja käyttää aikaa erittäin perusteelliseen suuhygieniaan. Henkilöiden, joilla on henkselit, tulee pyytää hammaslääkäriä korjaamaan suun limakalvoa ärsyttävät tekijät. Kannattaa myös eliminoida happamat tuotteet ja kuumat ruoat, jotka lisäksi ärsyttävät vaurioitunutta limakalvoa.

Syöpähaavoja voi hoitaa omatoimisesti apteekkien käsikauppalääkkeillä. Näillä ominaisuuksilla on erilaisia ​​muotoja, ja voit ostaa geelejä, tahnoja, suihkeita tai suuvesiä. Heillä on eri tehtävä. Geelit ja tahnat auttavat eristämään syöpähaavoja ja nopeuttamaan paranemista, kun taas suihkeet ja emulsiot desinfioivat ja auttavat myös paranemisprosessia. Näiden valmisteiden käytön sivuvaikutusten eliminoimiseksi suun haavaumien hoitoon kannattaa lukea pakkausseloste etukäteen tai kysyä apteekista.

Voit käyttää valmisteita, kuten:

 1. Hammasgeeli suun limakalvon ja ikenien tulehdukseen Dentomit® geeli,
 2. Cannadent uudistava seerumi herpes- ja sammashoitoon Cannaderm,
 3. Cannaderm Regenerative Serum sammasta ja herpestä vastaan.

itsensä edistäminen Afty - objawy, przyczyny, leczenie [WYJAŚNIAMY] (2)

Aphthae voi uusiutua ja tapahtuu, että tähän mennessä käytetyt menetelmät eivät toimi. Tämä voi tarkoittaa, että lääkärisi voi määrätä systeemistä hoitoa. Lisäksi tulee tehdä verikokeita vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteen sekä keliakian sulkemiseksi pois. Käytettävä hoito riippuu testituloksista. Useimmiten lääkäri määrää paikallista hoitoa ja esimerkiksi kortikosteroideja tai immunomoduloivia lääkkeitä.

Afty - kotihoitoa

Sitä voidaan hoitaa myös kotihoidoilla. Ne auttavat kuitenkin vain tilanteessa, jossa haavaumia ilmaantuu ajoittain. Käyttämälläkotihoitoja haavaumiin, lievitämme kipua ja autamme limakalvoa uusiutumaan. Kun haavaumat ilmaantuvat, kannattaa kokeilla:

 1. huuhtelu suolaliuoksella - sillä on desinfioivia ominaisuuksia. On parasta sekoittaa puoli teelusikallista suolaa lasilliseen lämmintä vettä;
 2. yrtti-infuusiot -aftian hoitokamomillan, tammen, takiaisen ja timjamin infuusiot auttavat. Näiden yrttien infuusioilla on supistavat ja kipua lievittävät ominaisuudet;
 3. vetyperoksidi - liota vain vanulappu ja levitä afta dekontaminoidaksesi ja auttaaksesi parantamaan aftaa;
 4. teepussi – teepussia voidaan käyttää hauteena rauhoittamaan ja kuivattamaan syöpähaavoja.

Medonetin verkkosivuston sisällön tarkoituksena on parantaa, ei korvata, käyttäjän ja hänen lääkärinsä välistä yhteydenpitoa. Sivusto on tarkoitettu vain tiedotus- ja koulutustarkoituksiin. Ennen kuin noudatat verkkosivustolla olevia erityistietoa, erityisesti lääketieteellistä, koskevia neuvoja, on ehdottomasti otettava yhteys lääkäriin.

[Erikoistarjous]Tarvitsetko lääkärin konsultaatiota tai sähköistä reseptiä? Mene osoitteeseen halodoctor.pl, josta saat online-apua - nopeasti, turvallisesti ja poistumatta kotoa.

 • taistelu perässä
 • syöpähaavat
 • suuvedet aftisten haavaumien torjuntaan
 • kykenevä
 • Afta lapsilla
suositeltu sinulle
 • mainosmateriaali Tehokkaimmat keinot päästä eroon syöpähaavoista ja sammassta lapsilla Afta ja sammas ovat yleisiä lapsuuden vaivoja. Tämä ongelma ei koske vain vauvoja, vaan myös heidän vanhempiaan. Sammas ilmestyy ensin...
 • Aftien lääkkeet - apteekkivalmisteet, kotihoitotuotteet Geelit, nesteet, tabletit - ovat apteekeista saatavia aftien lääkkeitä. Riippumatta siitä, minkä tyyppisen lääkkeen valitset, ne kaikki sisältävät sopivan... Dorota Brzostek | Paina materiaalia
 • Afta ikenillä - syyt, hoito ja ehkäisy. Tämä sairaus on hankala, tuskallinen ja epämiellyttävä. Monika Wasilonek
 • Afta lapsilla - oireet, syyt, hoito Afta lapsilla on melko yleinen vaiva. Nämä ovat tuskallisia valkoisia haavaumia, joita ympäröi punainen reunus ja eroosiota kielessä, kitalaessa tai...
 • Afta kielellä - aftan syyt ja hoito suussa. Kuinka estää suun haavaumat? Afta on haavauma, joka ilmenee esimerkiksi kielen limakalvolla. Afta voi ilmaantua useista syistä, jotka liittyvät vitamiinin puutteeseen, ärsytykseen ja...
 • Aftin - käyttö ja annostelu Anaftin on reseptivapaa lääke, jota käytetään suun haavaumien, epiteelivaurioiden ja suutulehduksen hoitoon. Sillä on myös ennaltaehkäisevä ja suojaava vaikutus suuonteloon. Aine... Ewelina Hen
 • Hammasimplanttien asettamisen vasta-aiheet. Mitä pitää varoa? [SELITTÄMME] Hammasimplantit ovat tapa täyttää pysyvästi ja esteettisesti kadonneiden hampaiden jättämiä aukkoja. Valitettavasti kaikki eivät voi käyttää tätä ratkaisua... Marlena Kostyńska
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated: 15/10/2023

Views: 6237

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.