Inhalatori za djecu 4 i više: Vrste, kako koristiti, savjeti - Sve o zdravlju (2023)

Astma iz djetinjstva uzrokuje blage do jake simptome koji mogu ocijeniti svakodnevne aktivnosti i u određenim okolnostima mogu biti opasni po život. Srećom, astmom se obično može uspješno upravljati inhalatorom, ručnim uređajem koji u pluća isporučuje lijekove.

Inhalatori za djecu mogu sadržavati lijekove za spašavanje kako bi odgovorili na hitni lijekovi za napad astme ili lijekove za održavanje koji pomažu u sprječavanju da se napadi događaju.

Ovaj članak vam pomaže razumjeti vrste inhalatora dostupnih za djecu i kako ti inhalatori rade. Nudi savjete o pravilnoj upotrebi inhalatora i što učiniti ako je vaše dijete premlado za inhalator.

Zašto će djetetu trebati inhalator

Inhalatori su osnovni list liječenja astme jer ili pomažu u zaustavljanju napada ili spriječe da se dogodi. Za upravljanje astmom u djetinjstvu, pružatelji zdravstvenih usluga mogu propisati jednu od tri vrste inhalatora za djecu:

 • Inhalator za spašavanje: Koristi se samo kad je potrebno zaustaviti napad astme
 • Inhalator kontrolera: Obično se svakodnevno koristi za sprečavanje napada astme
 • Kombinirani inhalator: koristi se svakodnevno za sprečavanje napada i ublažavanja simptoma astme

Dugoročna kontrola astme

Djeca obično počinju pokazivati znakove astme prije 5 godina. Ovi simptomi mogu uključivati česte slučajeve:

 • Kašalj koji se zadržava danima ili tjednima i noću je izraženiji
 • Piskanje ili zviždanje pri izdisaju
 • Problemi s disanjem
 • Ponavljajuća prehlada u prsima

Ako primijetite ove znakove, pružatelj zdravstvene zaštite trebao bi ispitati vaše dijete. Ako se dijagnosticira astma, može se propisati dugoročni lijekovi za kontrolu. To može uključivati korištenje kontrolera ili kombiniranog inhalatora dnevno kako bi se spriječile simptome.

Liječenje napada astme

Kad se vašem djetetu dijagnosticira astma, vaš pružatelj zdravstvene zaštite pomoći će vam da stvorite akcijski plan astme, koji može uključivati korištenje inhalatora za spašavanje u slučaju da vaše dijete ima napad astme.

Američka zaklada za astmu i alergiju identificira napade kao one u zoni žute/opreze i zoni crvene/opasnosti.

Simptomi napada u zoni opreza uključuju:

 • Kratkoća daha
 • Kašalj
 • Zategnutost u prsima ili bol
 • Teško disanje
 • Buđenje noću zbog simptoma astme
 • Imati bilo kakve znakove ili simptome nakon izlaganja poznatom okidaču
 • Imajući poteškoće u disanju kada je bolestan od hladne ili respiratorne bolesti

U djece simptomi napada u opasnoj zoni uključuju:

 • Stezanje ili bol u prsima
 • Jaka kratkoća daha
 • Disanje može biti plitko i brže ili sporije od uobičajenog
 • Koža oko i između rebara ili iznad sternuma usisava se
 • Nazalno plakanje
 • Pretjerano trbušno disanje
 • Letargija
 • Jezik, usne, vrhovi prstiju i oko očiju izgledaju sivkasto na tamnim tonovima kože i plavkasto na lakšim tonovima kože

Dijete koje ima napad sa simptomima crvene ili žute zone treba dobiti inhalator za spašavanje. U fazi zone opasnosti trebali biste nazvati i 911 ili krenuti u hitnu pomoć.

Prevencija napada astme

Neki se djeci dijagnosticira astma izazvana vježbanjem (EIA). To je kada tjelesna aktivnost može pokrenuti astmu.

Kako bi spriječili napad, djeca s EIA možda će trebati koristiti spasilački inhalator 10 do 15 minuta prije nego što se bave sportom ili sudjeluju u fizičkim aktivnostima.

Vrste inhalatora

Postoje tri vrste inhalatora:

 • Inhalatori kontrolera redovito se koriste za održavanje astme pod kontrolom
 • Inhalatori za spašavanje koriste se kada je napad astme u tijeku ili će se dogoditi
 • Kombinirani inhalatori, koji rade oboje

Inhalatori kontrolera

Inhalatori kontrolera sadrže kortikosteroide, lijekove koji sprečavaju upalu. To smanjuje oticanje i proizvodnju viška sluzi koji doprinose piskanju, poteškoćama u disanju i drugim uobičajenim simptomima astme.

Udisani kortikosteroidi (ICS) isporučeni putem inhalatora kontrolera važni su za upravljanje astmom. Da bi se učinkovito spriječilo da simptomi i napadi astme moraju se redovito koristiti. Za većinu djece to znači nekoliko puta dnevno prema propisanom rasporedu.

Neka djeca 12 i više godina koji imaju blagu upornu astmu možda neće trebati koristiti ICS svaki dan, prema smjernicama za upravljanje astmom koje su ažurirali Nacionalni instituti za zdravstvo u prosincu 2020. Ta će djeca po potrebi moći koristiti ICS i spasilački inhalator.

Prilikom propisivanja inhalatora kontrolera za djecu, pružatelji zdravstvenih usluga vjerojatno će započeti s najnižom mogućom dozom potrebnom za kontrolu simptoma vašeg djeteta.

Inhalatori za spašavanje

Inhalatori za spašavanje koriste se po potrebi – kada dijete osjeća da ima napad astme ili će se uskoro temeljiti na početku simptoma (piskanje, stezanje u prsima, kratkoća daha i tako dalje). Ovi inhalatori ne trebaju se redovito koristiti.

Inhalatori za spašavanje sadrže bronhodilatatorske lijekove, poznate kao beta-agonisti kratkog djelovanja (sabas), koji djeluju širenjem bronhija (dišnih puteva) koji vode do pluća. Sužavanje dišnih puteva ili bronhokonstrikcija ključni je aspekt astme koji je potrebno liječiti zajedno s upalom, oticanjem i viškom sluzi.

Lijekovi za spašavanje propisani najčešće djeci (i odraslima) je albuterol (poznat i kao salbutamol), beta-agonist kratkog djelovanja koji opušta dišne putove kako bi se mogli lakše proširiti. Dostupan je pod brojnim robnim markama kao i generičkim lijekovima.

Kada bih se trebao brinuti za astmu svog djeteta?

Ako se čini da je vašem djetetu njihov inhalator za spašavanje više od dva puta tjedno, može postojati razlog za zabrinutost. Obavijesti njihov pedijatar. Česti bljesak simptoma mogao bi biti znak da se plan astme vašeg djeteta treba prilagoditi.

Kombinirani inhalatori

Za djecu 4 i više godina (kao i odrasle) koji imaju umjerenu do tešku trajnu astmu (dvije najteže kategorije astme), vaš pružatelj zdravstvene zaštite može savjetovati inhalator koji sadrži dva lijeka- ICS i lijek nazvan formoterol, dugo- glumački beta agonist (LABA).

Ovaj kombinirani inhalator djeluje i kao lijek za kontroler koji se koristi svakodnevno i kao spasilačka terapija za ublažavanje akutnih simptoma.

Inhalator uređaji i kako ih koristiti

Inhalatori su uređaji koji vam omogućuju da dišete lijekove pravo u pluća. Kako rade ovisi o vrsti uređaja. Dvije vrste uređaja za inhalaciju su:

 • Inhalatori s dozom doze (MDIS)
 • Inhalatori u prahu (DPI)

Iako je idealno koristiti lijekove koji najbolje kontrolira astmu, bilo koji lijek je dobar samo koliko se dobro koristi. MDIS i DPI -ovi isporučuju lijekove malo drugačije, a vaše dijete može osjetiti da je jedan uređaj lakši za upotrebu od drugog.

DPIS

DPI su aktivirani dahom, što znači da lijek izlazi dok vaše dijete duboko i snažno diše.

DPI obično nisu propisani dok djeca nisu najmanje 5 ili 6, jer mlađa djeca ne mogu udisati dovoljno snažno da dobiju punu dozu lijekova. Izuzeci su Advair Diskus i Asmanex Twisthaler, koji se mogu propisati za djecu u dobi od 4 godine. Neka starija djeca preferiraju razinu kontrole koju nudi DPIS.

Postoje multidozni inhalatori i inhalatori s jednom dozom. Za uređaje s jednim dozama prije upotrebe morate učitati kapsulu s lijekovima u komoru uređaja. Uređaj s više dijelova ima lijekove unaprijed učitan.

Za korištenje DPIS -a:

 1. Sjednite ili stanite ravno i potpuno izdahnite.
 2. Zatvorite usne čvrsto oko usnika.
 3. Uključite jedan puni, brzo dah.
 4. Skinite usta s inhalatora i zadržite dah pet do 10 sekundi.
 5. Polako izdahnuti.
 6. Ponovite postupak ako to zahtijeva vaš akcijski plan astme.

MDIS

MDIS oslobađa lijekove automatski i zahtijevaju koordiniranje dubokog daha tijekom rada inhalatora. Sadrže hidrofluoroalkane (HFA), tvar koja potiče lijek s tlakom.

(Druga vrsta MDI, koja koristi klorofluorokarbone (CFC) za pritisak na lijekove, ukinula je Uprava za hranu i lijekove zbog brige o okolišu.)

Za korištenje MDIS:

 1. Protresite inhalator za miješanje lijekova i, ako je potrebno, udisajte inhalator oslobađajući nekoliko puhanja lijekova u zrak (pogledajte upute za uređaj kada je to potrebno).
 2. Sjednite ili ustanite ravno i potpuno izdahnite.
 3. Inhalator postavite uspravno s ustanom na dnu.
 4. Slijedite upute svog liječnika o tome hoćete li inhalator staviti u usta izravno u usta između zuba (pomaknite jezik s puta), postavite ga jedan ili dva centimetra od usta ili upotrijebite razmaka.
 5. Počnite polako udisati dok pritisnete na kanister. Nastavite disati tri do pet sekundi.
 6. Držite dah 10 sekundi.
 7. Izdah polako.
 8. Ponovite postupak ako to zahtijeva vaš akcijski plan astme.

Pomaganje djetetu da koristi inhalator

Djeca mogu imati problema s učenjem upotrebe inhalatora. Na primjer, djeca koja koriste MDI -a često prebrzo diše umjesto da polako, duboko udiše prilikom korištenja lijekova. Vježbanje disanja s djetetom bez inhalatora može im pomoći da budu spremni koristiti uređaj po potrebi.

Ostala uobičajena pitanja na kojima treba raditi s djecom:

 • Pomažući im da ne ispuhaju u inhalator kad trebaju disati
 • Postajanje inhalatora pogrešno
 • Sjećamo se da se potpuno izdahnete prije upotrebe inhalatora
 • Sjećajući se zadržavanja daha oko 10 sekundi nakon udisanja lijeka
 • Moći nakon toga polako disati

Ako je vašem djetetu propisano MDI, možete pitati i svog pružatelja zdravstvene zaštite o a razmak. Ovaj mali uređaj ima komoru za držanje koja drži lijek unutra dok dijete ne udahne kako ne bi moralo koordinirati udisanje s aktiviranjem inhalatora.

Distanci dolaze u različitim oblicima, uključujući masku za dojenčad, malu djecu i djecu do 4. Dijete može koristiti razmaknik onoliko dugo koliko im treba, obično do 8 do 10 godina.

Inhalatori odobreni za djecu

Mnogi inhalatori koji se koriste za odrasle mogu se koristiti i kod djece određene dobi.

Zdravstvena zdravstvena zaštita vašeg djeteta može prebaciti djetetov inhalator ako misle da će novi lijek koji sada ispunjava uvjete za upotrebu može bolje upravljati svojim stanjem.

Kad se umjesto toga koristi nebulizator

Bebe i vrlo mala djeca s astmom koji još nisu u mogućnosti upravljati inhalatorom obično primaju udisane lijekove putem nebulizatora – stroj koji lijek pretvara u maglu.

S nebulizatorom, tekući lijek za astmu stavlja se u šalicu. S jedne strane, šalica je povezana s maskom koja će se uklopiti preko usta i nosa malog djeteta. S druge strane, pričvršćen je na cijevi. Cijevi se nalete na motorizirani uređaj. Kad uključite motor, tekući lijek je isparen i izlazi u masku.

Bebe, mališani i mala djeca ne moraju ništa učiniti kako bi dobili ispravnu dozu lijekova. Samo trebaju udahnuti usred. Može potrajati neko vrijeme da se dijete ugodno maski. Uređivanje jednostavne aktivnosti koja ih potiče da sjede mirno, poput gledanja slikovnice, pomoći će osigurati da dobiju potrebnu dozu.

Riječ iz vrlo

Astma je kronična bolest koju djeca ne preraste, ali mogu naučiti upravljati. Razumijevanje kako ispravno koristiti inhalatore jedan je korak.Ako imate dijete s astmom, njihov će liječnik moći utvrditi koji su inhalatori astme najbolji za njih na temelju njihove dobi i ozbiljnosti njihove astme.

Oblikovanje akcijskog plana astme također je važno, tako da vaše dijete razumije kada bi inhalatore trebalo koristiti i može se osjećati mirno i samouvjereno u njihovom korištenju kada je to potrebno.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Treba li moje dijete inhalator?

Samo pružatelj zdravstvene zaštite koji je specijaliziran za liječenje astme može utvrditi treba li vašem djetetu inhalator i koji tip. Znakovi mogu biti potrebni inhalator, uključuju dugotrajni kašalj koji traje danima ili tjednima, češće piskanje, problematično disanje i ponavljajuća prehlada u prsima.

Kada moje dijete može koristiti inhalator?

Većina djece, uz pomoć odraslih, može koristiti MDI s razmakom koji osigurava da dijete diše odgovarajuću razinu lijekova. Većina djece 5 i više godina može koristiti DPI ako mogu brzo i snažno disati.

Je li inhalator siguran za moje dijete?

Lijekovi za astmu sigurni su za djecu i mogu učinkovito kontrolirati svoje simptome ako se koriste kako je propisano. Neka istraživanja pokazuju mogućnost kašnjenja rasta kod djece koja dugoročno koriste inhalatore, ali rizik se smatra niskim.

Može li petogodišnjak samostalno koristiti inhalator?

Petogodišnjak će možda moći raditi inhalator i dati sebi odgovarajuću dozu lijekova za astmu, ali studije pokazuju da se djeca mlađa od 11 godina još uvijek trebaju nadzirati tijekom davanja vlastitih lijekova za inhalaciju.

Izvori

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated: 2023/05/24

Views: 6238

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.